Follow Me!!!

20 April 2011

TV = movie + drama bersiri + ilmu


Assalamualaikum guys. Wah lama gila aku x update, sorry lah, kind a busy sebulan nih. Macam2 program aku kena handle, it starts with Mcd, KARIM, urusan hantar daop gaint balik Malaysia, Karisma IV, lepas tuh nak handle BKAPJ lagi. Nasib baiklah aku dikurniakan AMT yang terbaik, thumbs up untuk AMT BKAPJ sesi 2010/2011.

Bulan nih jadual melayari FB aku dah banyak tukar, haha. Selalunya aku akan on FB 24 hours, tapi sekarang nih just 6 jam jer, lagi 6 jam aku habiskan menonton tv & baki 12 jam untuk aku masak, tidur, kemas bilik & lain2 lagi.

Maybe korang akan fikir apalah yang aku tengok kat tv selama 6 jam tuh kan. Well aku suka layan Masterchef Australia, CSI Miami, Brothers & Sisters, xpun aku layan movies tapi show aku paling suka ialah Runway Project & Glee.

Mesti korang fikir apalah bestnya layan tv, bukan ada faedah pun, aurat terdedah sana terdedah sini, lagi dapat dosa adalah, siap ada setelit Hotbird lagi, opss, pada yang tahu apa itu hotbird senyap2 jer, pada yang xtahu apa itu hotbird jangan gatal nak pergi cari, haha.

Kalau korang nak tahu tv nih ada positifnya bagi sesiapa yang mencari & aku lebih suka fikir tv nih mendatangkan ilmu untuk aku. Daripada tv lah aku dapat belajar bahasa arab fusohah, banyak perkataan arab yang aku belajar dari subtitle kat bawah tuh. Kadang2 kalau aku xreti nak cakap dalam bahasa ammi, aku akan guna bahasa fusohah & aku dapat respon positif dari kalangan member arab aku. Dari tv juga aku improve aku punya English, dari korang duduk saja depan tv baik korang manfaatkan tv tuh.

Pesanan dari aku kalau korang nak duduk depan tv tuh at least sediakan kamus arab-melayu atau English-melayu, senang sikit bila tengah tengok tv dan keluar perkataan yang kita xtahu, terus buka kamus. Lagi satu sediakan buku nota yang kecil dan pen, kalau jumpa perkataan yang kita rasa sesuai penggunaan dia dalam dialog harian terus catit. Kalau korang malas sangat nak ambil dictionary & buku dalam bilik, aku suggest korang letak dictionary & buku tuh kat tepi tv, kan senang, xpayah nak ke bilik nak keluarkan semua tuh. Last sekali gunakan moto “layan tv, dapat ilmi”, selamat mencari ilmu.

4 comments:

Novelgurl said...

Hahah..bgslah ! nmpk gak manfaatnya ;D
setelit Hotbird ? ap tu ? knp x ley carik lak ?=.=

Anan Hanan said...

kat arab nih de byk satelit..so de beratus channel tv..hotbird nih byk channel sex..huhu

✿manis cili✿ said...

salam ziarah..wah..betul2x ambil la yg positive
suka tengok katun yang dlm bhs inggeris..=)

Anan Hanan said...

hehe..setiap bnda de positif & negatif..so kita amek yg positif..huhu..teruskan belajar dgn tv..hehe

Post a Comment